Tuesday Nov 14, 2023
Skenaariotyön hyödyt kestävyysstrategoiden suunnittelussa
Toisen tuotantokauden päätösjakso katsoo tulevaan vastuullisuuden vinkkelistä: mitä on odotettavissa regulaatiopuolella, entä kuinka hyödyntää skenaariotyöskentelyä vastuullisuustyössä?
EU:n kestävyysraportointidirektiivi, Corporate sustainability reporting directive (CSRD) tuli voimaan vuoden alusta. Direktiivi tekee kestävyysraportoinnista asteittain pakollista entistä suuremmalle määrälle yrityksiä. 2024 raportointivelvoite koskettaa yli 500 henkeä työllistäviä listattuja yrityksiä, mutta 2025 se laajenee koskemaan myös vähintään 250 henkilöä työllistäviä yrityksiä tai yrityksiä, joiden nettoliikevaihto on 40 miljoonaa tai taseen loppusumma 20 miljoonaa. Vuonna 2026 sen piiriin kuuluvat kaikki listatut pk-yritykset. Pelkästään Suomessa tämä tarkoittaa noin 800 uutta raportoinnin piiriin tulevaa yritystä.
Monessa yrityksessä ollaan ehkä hieman kauhuissaan tilanteesta, jossa regulaatioita tulee kiihtyvällä tahdilla ja itse ohjeistusta ja tulkintaohjetta ei välttämättä edes julkaista samaan aikaan. Samanaikaisesti nopeasti muuttuvassa maailmassa on mietittävä yrityksen strategiaa laajemmin ja katsottava pidemmälle tulevaisuuteen.
Miten skenaariotyö auttaa tässä? Entä miten lisääntyvä regulaatio otetaan haltuun? Aiheesta keskustelemassa KPMG:n asiantuntijat:
Riikka Weber, Corporate Sustainability & Sustainable Finance
Lotta Wilkman, International Development & Climate Finance Advisory